teisipäev, 3. september 2019

10. juuli 2019 Uljaste järvel

Uljaste on üks omapärane koht: Uljaste küla asub Lääne-Virumaal, aga Uljaste järv on Ida-Virumaal.

Enamasti teatakse Uljaste järve just ilusa ujumiskohana (jääb kohe autotee äärde). Alati on järvel ka kalamehi näha. Kaart: https://kaart.delfi.ee/.


Ma olen tegelikult siin järvel varasematel aastatel mitmeid kordi kala püüdmas käinud. Päris ilma saagita ei ole ma siit kunagi lahkunud. Küll aga on saagiks alati olnud mõned pisikesed ahvenad-särjed. Ette öelduna läks ka seekord täpselt nii.

http://www.kalapeedia.ee/uljaste-jarv-uljastjarv-suur-uljaste-jarv.html andmetel on järve pindala 62,2 hektarit ja sügavus on kuni kuus meetrit. Paljud meist teavad järvel toimuvat/toimunud talvist kalapüügivõistlust "Uljaste triibu". Järves elavad särjed, ahvenad, haugid, kogred, harvemini ka linaskid ja latikad.


Artiklis https://maaleht.delfi.ee/news/eestielu/arhiiv/okokatastroofi-ule-elanud-uljaste-jarve-kalad-saavad-taiendust?id=64667312 on aga ühest erilisest juhtumist juttu: 1993 toimus järves ökokatastroof, mille tagajärjel kadusid järvest ära enamik kalaliikidest. Teadlased arvavad, et kalad tappis soogaaside pääsemine järve. Kas siin oli inimese käsi mängus? Näiteks lõhkeainega kalapüük?  Seda ei ole suudetud ära tõestada.

https://virumaateataja.postimees.ee/1130242/uljaste-jarv-saab-tanavu-kalu-juurde artiklis on aga juttu järve  uute kalade asustamise kavatsusest.

See on ka huvitav artikkel: https://virumaateataja.postimees.ee/580918/uljaste-soo-peidab-viimasel-sojasuvel-alla-tulistatud-lennuki-rususid





Heiki Koov
heiki@koov.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar